Skābu kāpostu zupa "omes variētā"

 
Autors: Laimdota, 31.12.2008
Iesaki:  

Sastāvdaļas

  • 300 g žāvēta cauraugusi cūkgaļa (krūtiņa, vaidziņš)
  • 2 vidēji sīpoli
  • 1 sauja miežu putraimu
  • 0,5 - 0,7 kg skābu kāpostu
  • 1,5 - 2 l (cik nu bieza zupa patīk) ūdens
  • 3 lieli burkāni (neņemt milzīgus, citādi būs tik pat cik kāpostu, bet vajag apmēram 1/3 - 1/2 no kāpostu masas)
  • 3 ēd. k. sviesta (katram burkānam -1)
  • kartupeļi - pēc ieskatiem
  • sāls, cukurs - pēc garšas
  • zaļi sīpoli, sinepes, lociņi

Pagatavošana: 60 min.

Žāvēto gaļu sagriež mazos kubiciņos, kopā ar pāri palikušo ādiņu katlā apčurkstina kāmēr paliek brūngana.

Pieliek sasmalcinātus sīpolus un turpina cept kāmēr tie ir caurspīdīgi.

Sasmalcina kāpostus (lai gari gali no mutes ārā nekarājas ;)) un liek katliņā pie gaļas un sīpoliem, drusku apcepties.

Uzber sauju putraimu un uzlej ūdeni. Vāra uz vidējas uguns kamēr kāposti gandrīz mīksti.

Kamēr kāposti vārās, nomizo un uz rupjās rīvēs sarīvē burkānus.

Uz pannas izkausē sviestu un apcep burkānus. Nepiededzināt!

Pieliek apceptos burkānus zupai un vāra gatavus.

Un tagad par kartupeļiem - te ir variācijas: 1. var sagriezt kartupeļus mazos kubiciņos un likt zupā kopā ar burkāniem (tā ir atrēdamāzupa, jo atsildot pievārītie kartupeļi to var padarīt nedaudz glumu);2. var kartupeļus ar mizu izvārīt atsevišķi, nomizot un katrs ēdājs piegriež klāt savai porcijai cik vēlas; 3. var piekost klāt pie zupas ar mizu vārīto vai krāsni cepto kartupeli maizes vietā;

Ja kāposti pagadījušies dikti skābi, zupai var pielikt drusku cukuru un sāli, taču parasti pietiek ar gaļas sāļumu un burkānu saldumu.

Un tagad parēšanas tradīcijām, jeb variantiem. Man tā zupa garšo kāda nu ir pamatā, bet mani vecāki un vecvecāki, katrs pēc savas gaumes zupai savā šķivitī bez kartupeļiem piegrieza vēl zaļu sīpolu vai lociņus, iemaisija sinepes. Nu, kā saka, gaumes lieta! Bet tā oranžīgā burkānu iekrāsotā sviesta kārtiņa sajūsmināja visus un lika iesaukties "Pareizā kāpostu zupa!" Arī mūsu ģimenē ienākušie ļaudis, kas ar kāpostu zupu bija uz jūs par šo zupas pareizību nav šaubījušies!

Lai izdodas un garšo! Attiecības var variēt!

P.S. Ome bija augstākās kategorijas pavāre, kas ar ēdiena palīdzību prata nomierināt ne vienu vien satrauktu prātu.

Šis ir zupas izmērs vidējai ģimenei, bet omei tas bija 3 reizes lielāks! Normāls 10 -12l katls!

Uzturvērtība
Izmaksas: nav norādītas

Labākie komentāriSkatīt visus komentārus

Jolanta
Jolanta
30.05.2012
Ļoti garšīgi sanāk! Kopš atklāju šo recepti, vāru tikai tā! Jo manas ģimenes iecienītā ar trīs dažādām gaļām man par treknu un sarežģītu.
gauno
gauno
14.10.2013  / 
nu ko nu ko... normal zupa ari gauno . nuuu man patik gauno / Visiem gauno!!!!;)
Aldis
Aldis
03.05.2013  / 
Tiešām "pareizā kāpostu zupa"! Tādu nebiju ēdis kādus gadus 25 - liels paldies par recepti! Sulu no kāpostiem nolēju, lai nav pārāk skāba zupa, bet beigās garšas pēc pusi pielēju atpakaļ. Burkānus ņemu tikai 2 - paldies komentētājiem. Sākotnējo apcepšanu gan iesaku veikt pannā un lietot mazliet sviestu (vai eļļu), jo citādi piedeg. Bet kopumā - lieliska ēdmaņa uz 3 brīvajām dienām!
Mārtiņš
Mārtiņš
14.11.2010  / 
Burkānu daudz par daudz - 3 LIELI burkāni sanāca apmēram tik pat cik 500g kāpostu. Rezultātā ļoti salds, bet garšīgs tāpat. Nākamreiz mēģināšu ar mazāk burkāniem.
Sigita
Sigita
11.04.2011  / 
Tieshi taadu zupu es vaaru, kas ir naakusi man puuraa no Mammas! Burkaanus gan lieku 1-2 un galdaa pasniedzam ar aukstiem novaariitiem kartupeljiem, pa virsu liek skaabo kreejumu un paari paarkaisa ar smalki sagrieztiem siipoliem. Klaat piekozj kartupeli maizes vietaa! ;)
Gatis
Gatis
03.03.2011  / 
Šī zupa rada atkarību, viss izdodas lieliski un daudz laika neprasa.
Pievienot komentāru

Līdzīgas receptes

Skābu kāpostu zupa

127 min.
Pievienoja: Raisa Dzene

Gaļu liek katlā, vāra, noputo. pieliek garšvielas, sīpolu un vāra, kamēr gaļa nedaudz mīksta, tad pievieno skābus kāpostus (bez sulas). Ja nepieciešams, pieber cukuru, lai zupa nebūtu par skābu. Ļoti garšīga kāpostu zupa ir no…

cūkgaļa, skābi kāposti, sīpols, lauru lapas, pipari, cukurs pēc vajadzības

Skābu kāpostu zupa

60 min.
Pievienoja: Solvita Briška

Vāra kāpostus, pievieno pārējās zupas sastāvdaļas. Zupa labi garšo ar skābu krējumu un svaigiem sīpoliem, bet gaļa - ar sinepēm.

3l ūdens, 1kg skābu kāpostu, 300-500g žāvētas krūtiņas, 2-3 ēdamk. miežu putraimu,…

Šķi - kāpostu zupa

150 min.
Pievienoja: Maija Strode

Katlā ielej ūdeni, ieliek gaļu. Strauji uzvāra un noputo. Pievieno kāpostus, strauji uzvāra un noputo. Vāra lēni 2 stundas. Nurkānus un sīpolus sīki sagriež un apcep eļļā. Pievieno zupai un vāra vēl 20 min. Gaļu no zupas izņem,…

1 kg skābēti kāposti 3 l ūdens 700 g aitas gaļa ar kauliem 2 burkāni 2 sīpoli eļļa…

Skābētu kāpostu zupa ar kartupeļu salu

0 min.
Pievienoja: Evita Andrejeva

Sīpolus notīra un sasmalcina. Skābētus kāpostus sasmalcina. Katlā uzkarsē ēdk.sviesta un apcep sīpolus,pievieno skābētus kāpostus,paprikas pulveri,sāli,piparus un izmaisa. Ielej buljonu un zupu vāra zem vāka 30 min. Kartupeļus…

3 sīpoli 350g skābētu kāpostu 2 ēdk paprikas pulvera sāls malti melnie pipari 750g gaļas…

Skābu kāpostu zupa ar pupām

0 min.
Pievienoja: Gita Mūrniece-Tauriņa

Cūkgaļu kopā ar pupām vāra ūdenī, pievieno skābus kāpostus un miežu putraimus un vāra gatavu. Sāli pievieno pēc garšas.

Cūkgaļa pupas skābi kāposti miežu putraimi sāls
Ēdiena veids: zupas.
Galvenās sastāvdaļas: skābēti kāposti, žāvēta gaļa.
Laiks
60 min.
Sarežģītība
Viegla
Valstu virtuve
Latvija
Porcijas
6
Pazīmes
Augsts šķiedrvielu daudzums
Taupības režīma recepte
Apskatīta
34134 reizes
Ērti pievieno foto šai receptei!
  1. Nofotografē
  2. Sūti no telefona vai datora uz foto@receptes.lv
  3. Epasta tēmas laukā ieraksti receptes kodu: 15777