Mājas alus

 
Autors: haralds, 31.05.2009
Iesaki:  

mmmmmmmmmmmmm

Sastāvdaļas

  • apiņi, tirs udens, iesala sīrups,raugs vai ieraugs

Pagatavošana: 180 min.

Ņemam litru iesala ekstrakta, kilogramu cukura, 10 gramu sausā rauga, žāvētus apiņus un 20 litru ūdens. Iesala ekstraktu iejauc ūdenī, pievieno raugu, cukuru un apiņu novārījumu. Ja vēlas tumšāku alu, daļu cukura sagrauzdē. Jo stiprāk cukuru sagrauzdē, jo alus būs tumšāks. Apiņu novārījumu gatavo šādi – 100 gramu apiņu aplej ar ūdeni, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un atstāj stundu ievilkties, nokāš un iegūto šķidrumu izmanto alus brūvēšanai. Kad visas

sastāvdaļas sajauktas un iepildītas traukā, to noslēdz un iekārto gāzes novadīšanas caurulīti, līdzīgi kā raudzējot vīnu. Pēc nedēļas alus norūdzis. To nokāš un pilda traukos, kurus var labi aizkorķēt. Uz katru litru pievieno vēl piecus gramus cukura. Tas ir gāzēts un dzirkstošs, gana stiprs.

Uzturvērtība
Izmaksas: nav norādītas

Labākie komentāriSkatīt visus komentārus

Jānis
Jānis
06.07.2010
Starp citu, Harald, alu nevar pārraudzēt un brāga nav pārraudžets alus. Kad izstrādājas iesalā esošais cukurs, rūgšanas process apstājas.
Ija
Ija
16.06.2010
Tas ir alus līdzinieks! Gana stiprs būs, ja tīrā ūdenī liks šo cukura devu. Tā būs kumuška, britkeļnīks, brituļa utt. Lai labi garšo un gāž no kātiem!
Jānis
Jānis
05.07.2010
Alus nav vīns. Alum raudzēšanas caurule nav vajadzīga. Ritiņ, nemēģini, galva no šīs "bražkas" plīsīs pušu
Jānis
Jānis
06.07.2010
Jau teicu, ka alus raudzēšanai nekādas caurulītes nevajag. Tās lieto vīnam, lai rūgstot tam nepiekļūtu gaiss un tas nepārvērstos etiķī. Alu raudzē mucā, ja nav, tad atklātā traukā, apsedzot to ar marli vai drāniņu. Dieva dēļ tikai neraudzē cinkotos traukos.
Zars
Zars
16.03.2011
Piekrītu Jānim - sanāks brāga ar alus aromātu. Cukura vietā labāk vēl iesala ekstraktu - to pašu Iļģuciema. No 4kg iesala ekstrakta (atkarībā no rauga u.c. apstākļiem) uz 20l ūdens var gaidīt ap 4.5% stipru alu.

Par mājas alus receptēm un mājas alus brūvēšanu var paskatīties http://alusmuca.lv/
jānis
jānis
08.07.2010
Paldies par komplimentu! Nezināju, ka esi sludinātājs. Cinkoti trauki vēl ir sastopami- spaiņi, veļas katli u.t.t. Vēl nesen redzēju pat veikalā. Pamēģini noraudzēt savu dzērienu šādā traukā um pēc tam paskaties kāda izskatās trauka iekšpuse. Vai kāds no cinka ir kapos nezinu (droši vien, ka ir), bet tualetes podus no pamatiem ir noskalojuši daudzi. Esi kādreiz metinājis cinkotu metālu, vai kaut blakus stāvējis un paelpojis cinka tvaikus? Kāda garša rodas mutē? Un kā jūties nākošajā dienā? Man vienkārši nepatīk, ka cilvēks gudri runā par lietām, par kurām neko nesaprot, sākot ar alu un beidzot ar cinku.
Jānis
Jānis
15.10.2010
Paldies par atbalstu.
Jānis Zaram
Jānis Zaram
26.03.2011
Būs par šķidru. Uz 20l ūdens vajag apmēram 10-12 puslitra burciņas ekstrata.
Haraldam
Haraldam
31.03.2011
Es jau saku, ka brāgu nevajag, bet tu tak savu brāgas recepti te prezentē!
Jānis
Jānis
06.07.2010
Alus receptes nemeklēju, bet intereses pēc apskatījos. Esmu A L U drūvējis daudz. Lai uztaisītu labu alu vajag diezgan daudz iesala ekstrata(ja taisa no tā), citādi iznāks tāpiņš (ja zini kas tas ir)- uz 2l ūdens vienu 0.5l burku ekstrata+ apiņi un raugs.Tik daudz ekstrata tāpēc, lai būtu miežu aromāts un nebūtu jāpievieno cukurs. Ja brūvē no iesala, tad atkal cita tehnoloģija, ja interese, varu pastāstīt. Cukuru nekēdā gadījumā nedrīkst likt, ja nevēlas t.s. cukura alu un plīstošu galvu otrā rītā. Kvasa koncentrāts dabīgos cukurus satur vēl mazāk, gandrīz nemaz, tā kā laba alus gatavošanai vispār neder. Tas ko tu piedāvā ir cukuralus (tā pati brāga), tikai ar nedaudz uzlabotu garšu, ko var panākt ar rupjmaizes garozām (lēti) un citām piedevām.
Pievienot komentāru

Līdzīgas receptes

Mājas alus no miežu iesala

Mājas alus no miežu iesala

360 min.
Pievienoja: edg@rs

INVENTĀRS Pirmkārt jau vajadzīga plīts un katls vārīšanai. 40L emaljēto katlu, kā šis, Latgalītē var nopirkt pa 5lvl lietotu, vai 15lvl jaunu. Lai atdalītu šķidrumu no iesala ir vajadzīgs trauks filtrēšanai.…

35L ūdens, 5.5kg gaišais iesals, 30gr rūgtie Magnum apiņi, 20gr aromātiskie Traditional…
Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus

Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus

180 min.
Pievienoja: edg@rs

Tā kā alus darīšana mājās prasa nelielas sākotnējās investīcijas (filtrēšanas trauku, katlu, spaiņu iegādei), iespējams, tas daudzus attur no domas pamēģināt. Tamdēļ, turpinot KUPLA.LV rakstu sēriju par alus darīšanas metodēm,…

-6L ūdens, -1kg samalts iesals, -7g apiņi (es izmantojo Perle, bet var ņemt jebkurus,…

Alus kokteilis - "sarkanā acs"

5 min.
Pievienoja: Oskars Šļakota

Alus glāzē ielej alu un tad degvīnu. Pielej tomātu sulu, pievieno šķipsniņu sāls. Pasniedz atdzesētu.

1. gaišais alus, puse glāzes, 2. degvīns, ¼ glāzes, 3. tomātu sula, 4. sāls

Sēņu skaidiņas alus mērcē

0 min.
Pievienoja: Andris Kesners

Rūpīgi notīrītas sēnes sagriežam plānās šķēlītēs un vārām tās mīkstas mēreni sāļāļūdenī. Ūdeni nokāšam, jo tas ir iekrāsojies un mērcei nederīgs. Izkausējam taukus un tajos apcepam smalki sagrieztus sīpolus, uzberam papriku,…

Sēnes (cik ir), sāls, pipari, tauki, 2 lieli sīpoli, malta saldā paprika, mazliet kaulu…

Sēņu alus pildījums

0 min.
Pievienoja: Andris Kesners

Notīrītas sēnes liekam vārīties sālsūdenī gandrīz mīkstas. Atsevišķi ūdenī vārām stilbiņu ar sīpoliem, saknēm un dažiem pipargraudiem. Sēnes sagriežam, stilbiņam izņemam kaulu, sagriežam mazos gabaliņos un pievienojam sēnēm.…

1 kg svaigu sēņu, Sāls, cūkas stilbs vai 500 g sāngabala, 1 liels sīpols, 1 liels…
Ēdiena veids: alus.
Laiks
180 min.
Sarežģītība
Viegla
Stiprums
Stiprs
Veids
Short drink
Temperatūra
Istabas temperatūrā
Īpašas pazīmes
Veldzējums vasarā
Paģirām
Īpaši vīriem
Apskatīta
10851 reizi
Ērti pievieno foto šai receptei!
  1. Nofotografē
  2. Sūti no telefona vai datora uz foto@receptes.lv
  3. Epasta tēmas laukā ieraksti receptes kodu: 16380