Mājas alus no miežu iesala

 
Autors: edg@rs, 18.08.2010
Iesaki:  
Mājas alus no miežu iesala
Vairāk

Sastāvdaļas

  • 35L ūdens
  • 5.5kg gaišais iesals
  • 30gr rūgtie Magnum apiņi
  • 20gr aromātiskie Traditional apiņi
  • Raugs Safbrew S-33
  • Pārcukurošana:
  • Iejauc pie 50C
  • Paceļ uz 62C uz 30 min
  • Paceļ uz 70C uz 30 min
  • Paceļ uz 78C un notecina
  • (Šī ir tikai viena no miljoniem recepšu, ja grib vienkāršāk, tad 62C un 70C vietā var izmantot tikai vienu pauzi pie 65C uz 60minūtēm)
  • Apiņi:
  • Rūgtie Magnum 30gr vāra 45min
  • Aromātiskie Traditional 20gr vāra 5min
  • Plānotais sākuma blīvums 1060
  • Izejvielu kopējās izmaksas ~3,50LVL

Pagatavošana: 360 min.

INVENTĀRS

Pirmkārt jau vajadzīga plīts un katls vārīšanai.

40L emaljēto katlu, kā šis, Latgalītē var nopirkt pa 5lvl lietotu, vai 15lvl jaunu.

Mājas alus no miežu iesala 1

Lai atdalītu šķidrumu no iesala ir vajadzīgs trauks filtrēšanai.

Šajā gadījumā tā ir siltumkaste ar krānu, kā filtru izmantojot santeknikas šļauka, kurai izrauts gumijas vidus, atstājot tikai sietveidīgo apvalku.

Lai tādu uztaisītu vajag siltumkasti, ½ collīgo krānu, santehnikas šļauku (tā gan ir cinkota, tamdēļ labāk būtu pameklēt no nerūsējošā tērauda) un kapara vai nerūsējošā tērauda pāreju, lai vienā galā var uzskrūvēt krānu, bet otrā šļauku, pie kam garāku nekā siltumkastes sienas biezums.

Nogriež gabalu šļaukas, pie savienojuma gala ar celtniecības fēnu, vai uguni pasilda un pa otru galu velk ārā gumijas vidu. Nogriezto galu aizloka ciet.

Siltumkastē izurbj caurumu, pēc iespējas tuvāk dibenam. Ieliek pāreju, ārpusē pieskrūvē krānu, iekšpusē trubu.

Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.

Mājas alus no miežu iesala 2

Lai missu atdzesētu ir vajadzīgs dzesētājs.

Šajā gadījumā izmantota lokanā kapara apkures caurule.

Jāatrod kāds apaļš priekšmets (tāds lai lien potenciālajā katlā) un uzmanīgi ap to ir jāapliec kapara caurule. Jādara patiešām ir lēnām un prātīgi, jo bez speciāla valcējamā aparāta viņai ir tendence aizlocīties ciet.

Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.

Mājas alus no miežu iesala 3

Fermentācijas trauks ar hermētisku vāku un caurumu, kur iespraust hidroslēdzi.

Var nopirkt specializētajos veikalos, kas tirgo plastmasas izstrādājumus. Protams var dabūt arī visos mājas vīna veikalos, bet cena būs gandrīz x2.

Mājas alus no miežu iesala 4

- termometrs

- lāpstiņa maisīšanai

- hidrometrs

- siets

- hidroslēdzis

- dezinfekcijas līdzeklis (šajā gadījumā joda šķīdums)

Lēti hidroslēdži ir DEPO. Jods aptiekā. Lāpstiņa un siets jebkurā lielveikalā. Hidrometru un termometru var nopirkt mājas vīnu veikalos. Termometrs būtu vēlams vismaz līdz 100C grādiem. Pērkot hidrometru jāpievērš uzmanība kādās mērvienībās ir skala. Vīna veikali parasti tirgo ar „Plato” skalu, bet alus receptēs parasti norāda „Specific gravity”. Protams internetā var atrast konvertācijas rīkus, bet labāk un lētāk pasūtīt no e-bay pareizo.

Mājas alus no miežu iesala 5

IZEJVIELAS

Gaišais iesals.

Latvijā dabūt praktiski nav iespējams un vietās kur tirgo, cenas ir

nereāli augstas. Pašlaik lētāk var dabūt Lietuvā, jeb pasūtīt

internetā.

Mājas alus no miežu iesala 6

Apiņi.

Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.

Mājas alus no miežu iesala 7

Raugs.

Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.

Mājas alus no miežu iesala 8

PROCESS

Uzkarsē 15L ūdens līdz 52C grādiem.

Mājas alus no miežu iesala 9

Mājas alus no miežu iesala 10

Noņem no uguns un pieber klāt iesalu.

Kārtīgi izmaisa.

Masas temperatūrai vajadzētu būt ~50C. Uzliek vāku, sasedz un notur 20min.

Mājas alus no miežu iesala 11

Mājas alus no miežu iesala 12

Liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot ceļ temperatūru līdz 62C grādiem

Mājas alus no miežu iesala 13

Mājas alus no miežu iesala 14

Ņem nost no uguns, sasedz ar segām, vai biezām jakām un notur 30 minūtes.

Svarīgi lai šajā laikā masa pēc iespējas mazāk zaudētu temperatūru.

Mājas alus no miežu iesala 15

Kad 30 minūtes pagājušas, tad katlu liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot paceļ temperatūru uz 70C grādiem.

Pēc tam ceļ nost no uguns, sasedz un notur vēl 30 minūtes.

Kamēr gaidam, uzliekam sildīties atlikušos 20L ūdens. Vajag uzsildīt līdz 80C grādiem.

Mājas alus no miežu iesala 16

Mājas alus no miežu iesala 17

Kamēr gaidam, tikmēr sajaucam ½ korķīti joda ar 5L ūdens un dezinficējam fermentācijas trauku, sietu un hidroslēdzi.

Svarīgi ir rūpīgi visu dezinficēt, kam būs saskare ar topošo alu, lai nepieļautu nevēlamu baktēriju klātbūtni.

Mājas alus no miežu iesala 18

Mājas alus no miežu iesala 19

Kad 30 minūtes pagājušas liekam katlu uz uguns un maisot uzkarsējam līdz 78C grādiem.

Pēc tam masu pārlejam filtrēšanas traukā, uzliekam vāku un noturam 10-20 minūtes. Tas vajadzīgs, lai smagākās daļiņas nosēstos un izveidotu filtrēšanas slāni.

Mājas alus no miežu iesala 20

Mājas alus no miežu iesala 21

Sākam tecināt. Sākumā šķidrums (misa) tecēs duļķaina, taču pēc pāris litriem nodzidrināsies. Kad misa ir nodzidrinājusies, tad duļķaino ielejam atpakaļ filtrēšanas traukā.

Mājas alus no miežu iesala 22

Kad tecēšana ir palikusi lēnāka vai praktiski apstājusies, tad lejam klāt ūdeni, ko pirms tam uzkarsējām līdz 80C grādiem.

Svarīgi ir to darīt lēnām un prātīgi, pēc iespējas mazāk sajaucot iesalu, kas izveidojis filtrēšanas kārtu.

Var uz iesala uzlikt šķīvi un liet ūdeni uz šķīvja.

Kad misa notecināta, tad liekam uz uguns un vāram.

Mājas alus no miežu iesala 23

Mājas alus no miežu iesala 24

Kad misa sākusi vārīties, tad liekam klāt rūgtos apiņus. Vāram 40 minūtes.

Pēc tam liekam katlā dzesētāju (lai dezinficētu) un aromātiskos apiņus. Vāram 5 minūtes.

Mājas alus no miežu iesala 25

Mājas alus no miežu iesala 26

Slēdzam klāt dzesētājam aukstu ūdeni un cirkulējam, kamēr misa atdzisusi līdz ~20 grādiem. Ik pa laikam pamaisam, lai dzesēšana notiktu ātrāk.

Pēc tam caur sietu lejam fermentācijas traukā.

Pieliekam klāt raugu.

Mājas alus no miežu iesala 27

Mājas alus no miežu iesala 28

Pamēram misas blīvumu pirms rūgšanas un pirms pudeļošanas. Pēc tā varēs izrēķināt alkohola daudzumu.

Mājas alus no miežu iesala 29

Uzliekam hidroslēdzi un raudzējam 2 nedēļas pie 15C–24C grādiem.

Mājas alus no miežu iesala 30

Mājas alus no miežu iesala 31

PUDEĻOŠANA

Ar joda un ūdens maisījumu rūpīgi dezinficējam pudeles, korķus, trubiņas, rokas u.t.t. ar vienu vārdu sakot visu, kam būs saskare ar alu.

Katrā pudelē ieberam tējkaroti cukura (bez kaudzes), jeb iemetam mazo cukurgraudiņu. Tas vajadzīgs, lai alum būtu gāze.

Mājas alus no miežu iesala 32

Mājas alus no miežu iesala 33

Lejam pudelēs.

Korķējam ciet.

Nedēļu noturam pie 15C–24C grādiem, lai alus „uzgāzējas”.

Pēc tam prom uz pagrabu vai ledusskapi vēl vismaz nedēļu nogatavoties. Jo ilgāk stāvēs, jo gardāks paliks... :)

Mājas alus no miežu iesala 34

Mājas alus no miežu iesala 35

Uzturvērtība

Labākie komentāriSkatīt visus komentārus

Ija
Ija
19.08.2010
Ko sarežģīt vienkāršas lietas??? Sākam ar miežiem, tiekam līdz iesalam( mērcejam, diedzējam, beržam, kaltējam, maļam). Un sākam darīt alu. Sakārtojam katlus ūdens vārīšanai, zlauktu, kubulu, mucas. pavāram apiņus, atdzīvinam raugu, ķeramies pie darba. ja viss sagatavots un darbi iet no rokas, pa dienu sabrūvē alu , lai kāzas var dzert uz nebēdu!( ne jau ar dažām pudelēm).
Jans
Jans
10.10.2010
Sviests kaut kāds. Pilnīga taisnība Ijai. Īsts miežu alus ir duļkains, ka Tev gribas izteikties. No normāli gatavota miežu alus galva nekad nesāp, ja neliek klāt cukuru. Īstu alu tagad vairs reti kurš māk pagatavot. Un Tu, puis, liekas, ka esi no tiem, kas īstu, atkārtoju-īstu miežu alu neesi dzēris. Tāpēc tavējo par mājas miežu alu var nosaukt visai nosacīti.
alnis
alnis
15.10.2010
Muļķības, nu nav aprakstītais alus ne mājas ne lauku alus. Pat blakus nav stāvējis. Ko var ņemties.Edgars jau pats savā pēdējā komentārā sapinies. 2 un 4 punkts galīgā pretrunā. Recepte tiešām nenormāli sarežgīta un no kādas pārgudras grāmatas ņemta.
janka
janka
05.02.2011
piekrītu Ijai
Edgaram
Edgaram
29.12.2010
Taisi alu kādu tik gribi, liec portālā receptes kādas gribi, tikai nesauc to par mājas alu. Nosaukums "Mājas alus " zināmā paaudzē jau ir nostiprinājies un ar to saprot kā veco labo miezīti, ko kādreiz darināja katrās mājās. Tavam alum ar to nav pilmīgi nekāda sakara (daļēji izņemot sastāvdaļas). Tāpēc nevajag ar putām uz lūpām (kaut arī brūvē alu) aizstāvēt savu taisnību. Neviens nesaka, ka tavs alus nav garšīgs, bet tas nav mājas alus, vienīgi, ka gatavots mājās, bet pēc rūpnieciskas tehnoloģijas, nu vismaz ļoti tuvu tam. Es mājas alu laukos esmu gatavojis pietiekoši daudz. tā kā kaut ko saprotu gan. Tik daudz tu savā mūžā nebūsi spējis izdzert. Kaut gan pec foto skatoties, liekas ka normu varētu būt arī pārtērējis.
Edgaram
Edgaram
08.01.2011
Nesarežģī vienkāršas lietas. Tu visu pasniedz kosmosa kuģa būves līmenī. Kurš normāls cilvēks mājās šitā krāmēsies. Vienkārša recepte jau bija kaut kur komentāru sākumā. Nez kādus apiņus par bargu naudu pirkt. Aizej uz upmalu un saplūc. Profesors atradies. Var jau arī mašīnas dzinējam mainīt virzuļus caur izpūtēju, bet vai tas ir vajadzīgs.
uldēns
uldēns
07.01.2011
ok, ņemšu vērā un paldies par receptēm
Anatolijs
Anatolijs
22.03.2011  / 
Esmu alus darītājs otrajā paaudzē. Mana tēva darīto alu atzinīgi novērtēja
apkārtējie.Alus viņam praktiski neizbeidzās,regulāri brūvēja jaunu.Skaidrs ka šai procesā bija jāpiedalās arī man, sākot ar miežu audzēšanu,diedzēšanu,berzšanu,malšanu,misas sagatavošanu utt.Audzēja tēvs alum paredētās šķirnes.Miežu šķirni noteicā pēc tā,cik graudam ir kantis.Nezinātājs šīs atšķirības graudā nesaredzēs. Process norisinājās kublos,salēja koka mucās..Brāgu viņš neatzina,t.i.ja alum pieber daudz cukura.Nedaudz cukura tomēr pievienoja.Tāds bija tas laikmets un ja kādā godā pasniegs alu ar pavisam niecīgu alkohola saturu,tad blamāža vien būtu.Priekš sevis tagad gatavojot alu cukuru izmantoju minimāli,vai arī bez tā.Tā nu ir sagadījies,ka pašlaik gatavoju alu pēc Tavas, Edgar, metodes.Detaļās var kautkas atšķirties.Pēc tādas metodes iesals labāk fermantizējas,tiek labāk izmantots.Kritiķus neklausies.Viņiem ar pieklājību,intelektu nav viss kārtībā.
Jānis
Jānis
22.06.2014
Meklēju,kādu knifu atrast māju alus darīsanā,pēc sentēvu metodes,bet diemžēl nekā.Būs vien jāiztiek ar savā laikā noskatīto alus raudzēsanas metodi.Droši,ka neko labā
ku še neatrast.
Un tā ir pavisam vienkārša.Sadiedzē pagrabā uz klõna miežus iesalam,tad tos kaltē saulē vai pirts augšā uz sieta.Tad samaļ ar veclaiku rokas dzirnavām rupju malumu.Ber tecināmajā kubulākuram dibenā pie vienas malas ir izurbts caurums,kuru aizbāž ar garu tapu ap kuru piesieti rudzu vai kviešu salmi.Vēl kubula dibenā tiek ieliktas koka redeles uzkurām izklāj vēl kaltētas apīņu stīgas.Uzber iesalu un lej kublā karstu ūdeni,bet tas nevar būt vārits.Tiklidz uzsit pirmo burbuli no plīts nost.Kubulu parsedz ar audumu.Tura kadu pusstundu ,tad tapu ver valā lai pa tecināmo caurumu misa tek mažā strūklā.Kad notecināts pievieno raugu un raudzē istabas temperetūrā apmēram diennakti.Ja ar krūzīti parvelkot alus virsmai un putas nesakļaujas alus ir gatavs.Kāš un lej mucā pievieno pavisam mazliet cukuru putai un
Jans
Jans
15.10.2010
Tad nu tā! Veikalā nopērkamais alus tiešām nav īsts, tāpat kā veikalā nopērkamie krējumi, sviesti, sieri, pieni u.t.t.. Tikai pašlaik neviens vēl šos veikalā nopērkamos alus nav nosaucis par alus izstrādājumiem. Nevar īsts alus galabāties gadu un nesaskābt, tāpat kā piens. Vienīgais kaut cik normālais alus ir tikai Užavas. Liekas, ka receptes autors nav dzēris īstu laukos no īstiem miežiem (pilsētā pieļaujams no ekstrata, bet tas arī īsti nav tas) gatavotu, caur salmiem tecinātu, muciņā raudzētu, nefiltrētu(tāpēc arī duļķainu- pareizāk sakot- tumīgu) un muciņā spundētu alutiņu, jo kas tādu kādreiz dzēris (īstu, nevis kaut kādu tāpiņu) nekad to nenosauks par duļķainu suslu u citu alu par īstu nesauks. Diemžēl paliek arvien mazāk Un duļķains šis alus ir tāpēc, kas nav filtrēts un ne jau rauga dēļ. Nesaku, ka receptes autora alus ir slikts, tikai nenormāli sarežģīti pagatavojams un nav salīdzināms ar ĪSTU mājas alu, kas gatavots pēc sentēvu metodes un vairāk atgādina rūpnieciski gatavot
Pievienot komentāru

Līdzīgas receptes

Mājas alus

180 min.
Pievienoja: haralds

mmmmmmmmmmmmm

apiņi, tirs udens, iesala sīrups,raugs vai ieraugs
Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus

Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus

180 min.
Pievienoja: edg@rs

Tā kā alus darīšana mājās prasa nelielas sākotnējās investīcijas (filtrēšanas trauku, katlu, spaiņu iegādei), iespējams, tas daudzus attur no domas pamēģināt. Tamdēļ, turpinot KUPLA.LV rakstu sēriju par alus darīšanas metodēm,…

-6L ūdens, -1kg samalts iesals, -7g apiņi (es izmantojo Perle, bet var ņemt jebkurus,…

Vista alū aldara kundzes gaumē

0 min.
Pievienoja: Andris Kesners

Notīrītu un nomazgātu vistu sadalām četrās daļās, kuras apsālām un sapiparojam. Kastrolī sakarsētā sviestā apcepam smalki sagrieztus sīpolus, uz tiem uzliekam vistas gabalus un cepam cepeškrāsnī. Cepšanas laikā vistu aplaistām…

Vista, sāls, pipari, sviests, sīpoli, gaišais alus, baltmaize, rozīnes

Alusbrūža pīle

0 min.
Pievienoja: Andris Kesners

Pīli izķidājam, rūpīgi notīrām un noskalojam. Nosusinātu sadalām porcijās, kuras no visām pusēm apsālām. Apsālītās porcijas kārtojam kastrolī vai cepešpannā, kurā pīli cepsim. Alu ar garšvielām uzvārām, aukstu marinādi uzlejam…

1 pīle, sāls, 1 l tumšā alus, 5 pipargraudi, 5 graudi smaržīgo piparu, 5 krustnagliņas,…

Pīle alū

0 min.
Pievienoja: Andris Kesners

Labi notīrītu pīli no ārpuses un iekšpuses sarīvējam ar sāli un pipariem. Šķēlēs sagrieztu krūtiņu sacepam un uz tās apcepam gredzenos sagrieztus sīpolus. Saceptos taukus pārlejam cepešpannā un uz tiem cepam pīli. Apmēram…

1 pīle, pēc vajadzības eļļa, gabals žāvētas krūtiņas, 1 burkāns, pētersīlis un neliela…
Ēdiena veids: alus, mājas alus.
Galvenās sastāvdaļas: alus raugs, apiņi, mieži, miežu iesals, raugs, ūdens.
Citi atslēgvārdi: alus, mājas alus.
Laiks
360 min.
Sarežģītība
Vidēja
Stiprums
Vājš
Temperatūra
Istabas temperatūrā
Apskatīta
8804 reizes