Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana

 
Autors: Ansis Līpenītis, 23.10.2010
Iesaki:  
Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana
Vairāk

Kā gatavot ābolu vīnu? Par to man nebija ne jausmas. Mazliet palasījos internetā materiālus, mazliet paklausījos no paziņām un secināju, ka – cik avotu, tik viedokļu, katrs stāsta ko pilnīgi citu. Tātad, te būs mana versija par ābolu vīna pagatavošanu.

Sastāvdaļas

  • Āboli – 100-120 kg
  • Cukurs – 7 kg
  • Vīna raugs – tādā apjomā, lai pietiek 60 litriem sulas
  • Aprīkojums
  • Sulas spiede
  • Vīna raudzēšanas pudeles 60 litriem
  • Korķīši un stikla caurulītes (nopērkamas vīna gatavošanas piederumu veikalos)

Pagatavošana: 240 min.

1. Āboli

Sākam ar ābolu vākšanu. Der kritušie āboli (bet bez bojājumiem un nesagrauzti!). Lauku ābeļdārzā savākt 100 kilogramus – tas ir pāris stundu darbs 2-3 cilvēkiem, vārdu sakot, nekas traks. Precīzu svaru nezinu, jo rēķināju „uz aci”, vadoties pēc viena maisa svara. Aptuveni, savācām 100-120 kg.

2. Pudeles

Man raudzējamās pudeles nebija jāpērk, jo pagrabā stāvēja aizvēsturiskas un noputējušas no veciem laikiem. Bet esmu dzirdējis, ka var nopirkt depo un tamlīdzīgos veikalos pa lēto. Viena mācība – šajās pudelēs nedrīkst liet neko karstu un tās nedrīkst piesist vienu otrai. Šī mācība man maksāja 2 lielās pudeles...

Vecās pudeles var izmazgāt ar smalko granti – ielej mazliet ūdens, ieber granti un krati.

3. Sulas spiešana

Sākotnējais plāns bija sulu spiest ar parasto mazo sulu spiedīti. Labi, ka šo ideju laikus atmetām un sarunāju pie Lāsmas radiem „profesionālo” suluspiedi, kas aplūkojama bildēs. 60 litri sulas uztapa nepilnas stundas laikā!

Kā tas notika:

- Sākumā ābolus (nemazgātus, nemizotus – tādus, kādi tie nākuši no dārza) ber uztvērējā un tie tiek rupji samalti

- Pēc tam samalto masu saber sietā/maisā, kas ievietots mucā bez dibena. Virsū uzliek vāku, uz vāka - domkratu un ar to pumpē vāku uz leju. Vāks, ejot uz leju, saspiež maltos ābolus un lejā iztek sula. Visas mizas, serdes utml paliek dabiskajā filtrā – ābolu masā un sietā. Ātri un elementāri.

- Sulu uzreiz salējām raudzējamajās pudelēs + vairākus litrus rezervei citā traukā (cukurošanai, utml)

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 1

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 2

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 3

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 4

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 10

4. Ierauga sagatavošana

Sauso raugu ielej istabas temperatūras ūdenī un patur padsmit minūtes. Es izmantoju divus dažādus raugus, lai varētu salīdzināt, kurš būs labāks.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 5

5. Cukurošana

7 kg cukura jāizšķīdina 60 litros sulas. Kā to labāk izdarīt – mēs samērījām pa porporcijām (jo pudelēm atšķiras tilpumi) un sākumā izšķīdinājām cukuru trīslitru burkās, no kurām pēc tam salaistījām pa lielajām pudelēm. Ķēpīgs process uz veselu stundu, bet nekas labāks neienāca prātā.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 6

6. Pieliekam raugu

Pēc tam katrā raudzēšanas pudelē jāielej un jāizmaisa raugs. Arī jāņem vērā proporcijas tilpumam (mērīšanai izlīdzējos ar 50g šņabja glāzīti :)

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 7

7. Finišs

Tas arī viss – pudeles aizkorķējam, ieliekam stikla caurulītes, kurās ieliets ūdens, un liekam siltā vietā raudzēties uz vairākiem mēnešiem.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 8

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 9

Sulas daudzums pudelēs – nedrīkst būt pilnībā pilnas, jo pirmajās dienās/nedēļās sula mazliet kāpj uz augšu.

Pēc ieteikumiem, apmēram mēnesi pēc raudzēšanas sākuma, vajadzēs pārliet un iemaisīt vēl apm 5-6 kg cukura – līdz šai daļai vēl neesmu nonācis.

Centīšos, lai sekotu, jo vēl jau pārliešanas, liešanas pudelēs un pats galvenais – degustēšana – priekšā.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana
Uzturvērtība
Izmaksas: nav norādītas

Labākie komentāriSkatīt visus komentārus

Jānis
Jānis
01.11.2011  / 
Es gribu pajautāt vai tā ir taisnība , kad tad kad vīns ir norūdzis uz vienu litru vīna , pievieno 20mililitrus spirta lai tas neaiziet etiķī ? No kā vispār vīns var aiziet etiķi?
Ansis
Ansis
22.08.2011  / 
Vīns izdevās reāli labs! Tikai, cukuru 5-6kg otrajā piegājienā nevajag bērt - sanāk mazliet par saldu. Pietiks ap 2-3 kg. Vispār jānogaršo un jāizvērtē tas saldums katram pašam.

Cik cilvēkiem esmu devis degustēt, 70% tagad saka, ka ir pasalds, pārējie saka, ka lielisks.

Katrā ziņā, tagad rudenī uztaisīšu otru partiju, ziemā sajaukšu ar pirmo - būs OK (lasīju, ka var jaukt kopā)
Artūrs
Artūrs
22.09.2012  / 
Ābolu vīnu pavisam droši var likt bez papildus rauga, sanāk pietiekami rūgšana tāpat. Cukuru kausēt vislabāk ir pasildot sajaucamo sulu/ūdeni, galvenais ir neuzvārīt un atdzesēt līdz istabas temperatūrai pirms pievienošanas. Ābolu daudzums ir ļoti nosacīts, jo citiem sula vairāk, citiem mazāk. Tāpat ir ar cukuru - jo skābāki āboli, jo vairāk jāliek cukurs. Var cukura saturu sulā mērīt, bet var arī likt uz izjūtu :)
Dmitrijs
Dmitrijs
11.11.2011
Ar degustešanu jau nebus nekadu problemu jo degustatorus netruks , tik korekti vis paradits un nobildets taisni prieks lasit man ari kkas jesakts taisit pagaja 2 meneši viss apstajas rukšanas ako talak pag nezinu , vel pielieku cukuru un gaidu kas notieks .
oskars
oskars
21.08.2012
Sveiki!
Kuri āboli būtu vislabāk?
Un kādā proporcijās ir jašķaida sula ar ūdeni?
Igors
Igors
17.10.2011
Es gribeju uzprasit,vai abolu vinam der parastais sausais raugs
kazha
kazha
22.05.2012  / 
Nu ir tā ka nu ar to etiķī pāriešanu lai nepāriet etiķi ja sula ir liela koncentrācija ir jā paščaida ar ūdeni bet ne parak daudz lai nau udenaina sula un tad vis bus ok un nesaie4s etiķī un tas pa šnaba liešanu klāt ir pinīgas dumības
Gurmans
Gurmans
29.12.2010
Plašu informāciju par mājas vīnu ražošanu var iegūt www.majasalus.lv
ligita
ligita
12.12.2010  / 
es ābolu vīnu lieku bez vīna rauga, tāpat labi rūgst un ir labais. jau otro gadu ieliku 60 l un 25 l balonos. labāks ir lielajā jo vīnam patīk lieli trauki. šogad ari ieliku zilās vīnogas tas mazliet skābāks bet būs labs. piebile 60 l balons vel nav gatavs, bet mazais ir jau lietojams. lai labi garšo!!!!
Pievienot komentāru

Līdzīgas receptes

Redīsu salāti olīveļļā

10 min.
Pievienoja: Maija Strode

Redīsus sagriež plānās šķēlītēs. Burkānu notīra un sarīvē uz rupjas rīves. Garšvielas sajauc ar eļļu. Pēc tam visu samaisa kopā.

200 g redīsu, 1 liels burkāns, 1 šķipsna balto malto piparu, 1 šķipsna sāls 50 ml…

Burkānu un apelsīnu salāti

20 min.
Pievienoja: gunda rudzīte

Rīvētus burkānus sajauc kopā ar apelsīnu gabaliņiem.   Pasniedz kā piedevu pie otrā ēdiena.

1 kg svaigi rīvētu burkānu 0,3 kg kubiņos sagrieztu apelsīnu

Rozīnīte

20 min.
Pievienoja: gunda rudzīte

Sāk vārīt kā makaronu - piena zupu, vēl pievieno rozīnes, vāra 10-15 min, kamēr makaroni un rozīnes mīksti. Saldināšanai var pievienot cukuru vai medu.

piens, makaroni, rozīnes

Edža salāti

5 min.
Pievienoja: Māra Vilmane

Paņem lielo bļodu - ieber tur šampinjonus (marinādi pirms tam vajag noliet izlietnē), tieši tāpat rīkojas ar ananāsiem. Cūkgaļas šķiņķi pievieno sagrieztu garenos taisnstūrīšos. Visu sastāvu sajauc ar majonēzi un salāti gatavi.

nedaudz majonēzes, cūkgaļas šķiņķis (ieteicams #ins_quot#Triāls#ins_quot#), marinēti…

Edža salāti ii

9 min.
Pievienoja: Māra Vilmane

Tomātu, gurķu, diļļu un lociņu proporcijas un gabaliņu lielumi pēc gaumes. Samaisa ar krējumu. Sāls un pipari arī tiek pievienoti pēc gatavotāja patikas. Visai masai pievieno biezpienu un salāti gatavi.

tomāti, gurķi, dilles un lociņi (visi vēlams no Baldones), krējums (ne vairāk par 15 %),…
Ēdiena veids: mājas vīns, vīns, ābolu vīns.
Laiks
240 min.
Sarežģītība
Viegla
Stiprums
Vājš
Temperatūra
Istabas temperatūrā
Apskatīta
16467 reizes