Konservēšana

11.10.2005 21:54
Virtuvē daudz ko protu darīt, bet ievārījumus un skābētos gurķus nekad neesmu pratis gatavot. Mana nelaiķe vecāmamma gatavoja visburvīgākos skābētos gurķus, bet viņa nomira ar visām receptēm galvā. Vai kāds var piedāvāt receptes vai padomus, it īpaši jautājumā par burku sterilizēšanu un tad pareizu aizvākošanu? Pateicos jau iepriekš.
Agrita
Agrita
24.07.2013 09:50
Man bija beigusies gāze- pamēģināju pavisam vienkāršu variantu, gurķi bija garšīgi un saglabājās labi. Tīrā(nesterlizētā) 0,7l burkā apakšā saliku garšaugus(mārutku, ķiploku, upeņu lapas, dilles), blīvi saliku nelielus gurķīšus, uzlēju no tējkannas vārošu ūdeni, nedaudz paturēju, nolēju ūdeni (2reiz). Tad burkā iebēru piparus, ielēju deserta karoti etiķa esences, uzbēru deserta karoti sāls un cukuru, uzlēju no tējkannas vārošu ūdeni, aizskrūvēju burkas( vāciņi nemaz nebija jauni), pakratīju burku, kamēr izkūst sāls un cukurs.
Māra
Māra
11.07.2013 21:42
Es kārtīgi izmazgāju burkas ar jebkādu trauku mazgāšanas līdzekli un pēc tam sterilizēju varbūt smieklīgi.Paņēmu no mammas vecu metāla piene kannu,pieleju pusi ar ūdeni un vāru,burku uzgāžu uz kannas tā lai viņas maliņas būtu burkas iekšpusē.Tā viņa tur karstos tvaikos sterilizējas.Kamēr viena karstos tvaikos sterilizējas iepriekšēji pildu ar visiem labumiem.Tāds neliels konveijerīts un viss notiek.
ginta
ginta
14.08.2011 22:16
iveta- nevajag nemaz tik daudz tas tabletes uz to 3l burku ,pilnigi pietiek ar trim ,man nevieni vacini slikta pagraba nav lidojusi vel
Aelita Sniedze
Aelita Sniedze
10.10.2010 00:39
Vai tik nav par vēlu Streipa k-gs par gurķu skābēšanu domāt? Bet protams var sagatavoties nākamai sezonai. Mana recepte ir ļoti vienkārša, gurķīšī man tīk tādi maziņi,obligāti tikko no dobes, vai tad jāmērcē aukstā ūdenī st. 4 -6. Es lieku 3litr. burkā dilles, ķiplokus(daudz) māŗutku lapas, upeņu lapas, ķiršu lapas,avota vai akas(arī Vendenes)ūdens. 3 ēd.k sāls uz litru ūdens, uzvāra, lej virsū sagatavotajam burkās kārtojumam, plastmas vāciņu virsū un gatavs. Es gan uz pagrabu transportēju jau nākamā dienā, ja gribu lai būtu mazsālītu gurķu garša, bet ja vēlas tādus skābākus, jāpatur dienas 3 - 4 virtuvē, lai ieskābst.Var pielikt čili pipara pāksti, būs tāds asumiņš klāt.
ANDiņA
ANDiņA
22.08.2010 06:37
Varu ieteikt savas 1906.gadā dzimušās vecmāmiņas recepti - kaa dabūt VISS-VISS EKOLOĢISKĀKAJĀ veidā tīras stikla lietas+AR NEVIENAS SADZĪVES ĶĪMIJAS NEPĀRSPĒTU DZIDRUMU - tik - vajag būt laukos+mazliet drosmi.Nekad viņa neķēpājās ar gurķu burku sterilizēšanu-vienkārši-izmazgāja ar aukstu akas ūdentiņu un svaigu nātru pušķīti(sākumā man bij bail, ka sadzelšos,bet saskarē ar ūdeni dzalstīgums mazinās), viņas gurķīši savā pusē bija slaveni ar savu garšu, kraukšķīgumu, arī glabājās kaut gadiem - īpaši neatšķīrās, bet receptes knifs bija vienkāršs - pie visām parastajām lietām+bija īsto vīnogu lapas(kuras šolaik jau audzē diezgan daudzi). Cik tagad pati savā gājumā esmu pieredzējusi - arī nātru dēļ burkas iegūst kautkādu dezinficējošo efektu - ir gadījies, ka no laukiem braucot ņemu līdzi svaigas nātras, un tad pat tīri labi var pieciestRīgas ūdeni (burku satura apliešanai gan nevajadzētu to-no krāna), rezultāts nav slikts.LAI VISIEM VISS SOKAS, LAI ATCERAMIES VIENKĀRŠĀS - DABAS LIETAS!:)(:
daiga
daiga
21.08.2010 09:21
Man gurķu burkas saduļķojās, kā lai es viņus pārlieku un, kas man būtu jādara.
Aija
Aija
10.08.2010 11:02
saldā gurķu marināde.Šī recepte noder pāraugušiem gurķiem,lielos gurķus nomizo,izņem sēklas un sagriež strēmelēs burkas garumā,pilda cik blīvi vien var.Vajag 6 glāzes ūdens,2gl.cukurs,2gl.etiķis,3ēd.kar. sāls.Sterilizē apmēram 10 min.0,7l burciņas.Šai pašai receptei var likt arī 2glāzes eļļu,tad labi sanāk ar papriku un sīpoliem.Es pēdējos gadus taisu šādus konservus,jo apnikuši tie marinētie gurķi.Aizmirsu pateikt,ka sanāk 7 burciņas 0,7l.
Jana
Jana
15.08.2009 12:19
Burkas var sterilizēt cepeškrāsnī. uzliek 180 grādus un pusstundu tīras burkas pacept. būs sterilas. Ja sterilizē 1 stundu - tad sterilitāte ir kā daktera kabinetā. vienīgais pēc tam pildot burkas nevajadzētu ar rokām aiztikt burkas iekšpusi. pildot karstus salātus, ievārījumus izmantot metāla karoti, ne koka. es tā daru un man viss lieliski glabājas bez pagraba vēsā telpā.
05.10.2008 19:23
Es burkas mazgaju ar dzerano sodu-atri un vienkarsi-lieku ieksa kartas-gurkus un garsvielas-obligati-kiplo ki-parleju ar atdzesetu udeni ,kam pievienots rupjais sals.Prieks 3.l burkas lieku 5 ed.karotes sals.Uzlieku plastmasas vacinu un paturu tris dienas iztabas temperatura.Gurki ierugst.Tad lieku vesuma.Loti garsigi un saglabajas lieliski lidz pavasarim-ja neapedas jau atrak...
11.09.2008 20:23
Paldies Inai F. par Ķīnas saldsk.mērci, pagājušajā gadā uzmeistaroju, iznāca ļoti laba, šogad ananāsu vietā likšu ābolus!!
Drosma
Drosma
09.09.2008 17:54
burkas karsēju vārošā ūdenī tās pagrozot lai izkarsējas vienmērīgi,esmu izmēģinājusi arī citus variantus , bet man šis patīk labāk ...tā daru jau 30 gadus un viss glabājas nevainojami...
Ija
Ija
22.08.2008 13:20
Joks, kas tuvu patiesībai! Kāpēc gan no veikala piena neiznāk biezpiens, krējums, no krējuma sviests?
22.08.2008 13:17
ļauns joks...
Varis
Varis
22.08.2008 12:59
Mēs firmā gurķīšus labi marinējam tā: uz 3 l burku pieber 1 tējkaroti veļas pulvera. Tā ir tā pati metode kā daudzi pasterizē pienu un panāk 2x lielāku drošību pret saskābšanu.
20.07.2008 22:06
Jā.....Tagad es saprotu kāpēc veikalā pirkti gurķīši reizēm garšo pēc aptiekas. Droši vien kāda viltība ar medikamentiem- man tas ir nepieņemami un manuprāt izstrādājums zaudē savu piederību "ekoloģiskiem, pašsarūpētiem krājumiem"
Ija
Ija
08.07.2008 10:45
Ar patiesu interesi izlasīju visu rakstīto še. Aspirīnu neizmantoju tāpēc, ka tas ir medikaments, un medikamentus bez vajadzības nelietoju. Konservus daudz gatavoju ar pārliešanu, glabājas teicami, ja vien vaina nav kādā no komponentiem. Ir gadījies, kad konservi uziet gaisā tāpēc, ka gadījusies nekvalitatīva etiķa pudele, sāls paciņa utt. Lai viss izdodas!
03.07.2008 11:41
Par sterilizēšanu mikrenē: cik liela jauda jāizvēlas un kāds laiks??Jo mikrenes mēdz būt dažādas.
Zigmunds
Zigmunds
08.11.2006 16:35
Laikam jau tie trauku mazgāšanas līdzekļi nav slikti. Izmazgājot notecinu, jo pārsvarā tomēr visu sterlizēju. Neslikti konservanti ir ķiploks , mārutks, eļļa, arī tā pati esence.
Ina Fominova
Ina Fominova
27.09.2006 10:28
Ieliku recepti Ķīnas mērce ar piebildi, ka miltainus tomātus izmantojot, neliku kartupeļu miltus. Otrajā reizē tomēr pamēģināju ar kartupeļu cieti. Izrādās, sanāk nesalīdzināmi labāk.
Ilva Harkina
Ilva Harkina
10.09.2006 23:17
es burku tvaicēšanai izmantoju elektrisko ūdens kannu.Kad vāks vaļā,kanna neizslēdzās un var tvaicēt,cik nepieciešams!Ātri un efektīvi!
21.08.2006 12:02
Mazgāju burkas ar "Faiery", kārtīgi izskaloju, ja pasterizēju, tad piepildītām burciņām maliņas un vāciņus notīru ar "šņabi",
Ja neveicu pasterizēšanu, izmazgātās burkas izkarsēju uz plīts malas vai kārtīgi izslauku sausas. Tāpat "sakārtoju" burku malas un vāciņus ar ar spirtu.
Tfu, tfu... neviena burka pa gaisu nav lidojusi!
Skābējot gurķus, pirms 3 l burkulikšanas pagrabā , virspusē gurķiem uzlieku nomazgātas ievu lapas, ne miņas no pelējuma!
Lai jums viss izdodas( šausmīgi daudz darba pie konservēšanas)! Atā!
18.08.2006 10:58
varbuut kaadam noder veel 2 metodes burku sagatavoshanai:
1) ja ir trauku mazgaajamaa mashiina - peec taas nevajag vairs nekaadas plauceeshanas vai ko citu, burkas ir steriilas
2) ja ne - burkas var sameeraa aatri un eerti sterilizeet ar tvaiku: panjem trumuli ar svilpi un ljauj "svilpt" burkaa. burka gan buutu jaatur ar cimdiem. kad burka arii aarpusee karsta, gatavs.
17.08.2006 14:39
Piekrītu Ligitai, sterilizēšanas metode tomēr ir visdrošākā. Mana māte arī kādreiz mēģināja aspirīna un pārliešanas metodes, bet burkām vāciņi lidoja gaisā kā raķetes. Kopš atgriezos pie pārbaudītām vērtībām viss ir arkal kārtībā.Un burkas pēc izmazgāšanas ar sodu tikai izskalo un notecina, nemaz nevajag karsēt.
Ina Fominova
Ina Fominova
17.08.2006 09:32
Vīriešu zaptes recepti noteikti redzēju, bet es pāris dienas atpakaļ izmēģināju pašgatavotas Ķīnas mērces recepti. Ļoti garšīgi. Ļoti vienkārši. Tieši tomātu laikam. Mazmeitiņa puslitra burku izleksēja vienā piegājienā.
Ja interesē, nodaļas "konservēšana" apakšnodaļā "Citi". Šķiet,tieši tajā nodaļā bija arī vīriešu zaptes un adžikas receptes.
Veiksmi gatavojot !
16.08.2006 13:30
Pilnigi piekritu Inai.Es gribu pameģinat Adžiku vai viriešu zapti,tagat ir tomatu laiks,vai kadam nav recepte?paldies
16.08.2006 10:27
Pēdējā laikā esmu sākusi burkas sterilizēt tā: Izmazgāju ar sodu, labi izskaloju, tad lieku mikroviļnu krāsnī izkarsēties uz ātro režīmu minūtes 3. Faktiski pietiek un nekas "gaisā" nesprāgst. Metāla skrūvējamos vāciņus izkarsēju ūdenī.
Ligita
Ligita
15.08.2006 13:18
Starp citu, gan ne gurķiem,bet dažādiem kompotiem, nemaz nekaitē kāds graudiņš citronskābes.Tas neļauj darboties rūgšanas bakt.un atšķirībā no aspirīna tomēr ir domāts pārtikai.
Ligita
Ligita
15.08.2006 13:12
Labdien. Esmu mēģinājusi tik bezgala daudz gurģu marinēšanas veidus,bet nonācu pie secinājuma,ka parastā metode ar steril. ir vislabākā.Gurķīši iznāk gandrīz kā nesen marinēti,kraukšķīgi un gardi.Galvenais pielikt visu,ko vajag un taisni tik cik vajag,tad labs rezultāts garantēts. Nebūs mārrutks-nebūs kraukšķīgs,nebūs pipars-nebūs asumiņš u.t.t.Un necentieties samarinēt lielus kvantumus vienā reizē.Vajag tā ,starp citu.Katru reizi tomēr būs nedaudz atšķirīgi .
mara
mara
14.08.2006 10:04
Pilnīgi piekrītu Inai - es arī tā daru!Problēmu nav.
Ina Fominova
Ina Fominova
14.08.2006 09:09
Es gan gurķus marinēju, sterilizēšanas vietā izmantojot gurķu ( arī ābolu, bumbieru, plūmju, tomātu, patiaonu, kabaču utt.) blanšēšanu. Ļoti ietaupās laiks.
Kamēr uzvārās marināde, gurķus blanšēju citā katlā vārošā ūdenī,kamēr nomainās krāsa, lieku burkās, pārleju ar marinādi, aizvākoju, apgāžu burku uz vāciņa,apklāju ar frotē dvieli un ļauju tai lēnām atdzist. Tāpat ar kompotiem. Glabājas ļoti labi, lai neteiktu ideāli. Pat bez jebkādas burku "cepšanas" cepeškrāsnī. Vienkārši tīri izmazgāju un notecinu. Viss.
Dace
Dace
11.08.2006 14:57
Mana māte gan savulaik lauku tantes dāvinātos konservus izmeta laukā, jo bija aizdomas, ka viņa liek klāt aspirīnu. Baidījās saindēties...
Maija
Maija
11.08.2006 12:01
Tā aspirīna metode ir kādus 30 gadus veca. Mana mamma bija farmaceite un vienam otram radiņam tad palīdzēja ar aspirīnu. Der tikai krievu aspirīns, gurķi patiešām stāv labi un nebojājas. Mēs par šo metodi runājām, bet pēc tam kad mamma bija paanalizejusi vienas šādas burkas sastāvu nolēmam šo metodi nelietosim. Darīt tā var, nav dzirdēts ka kāds saindētos.
Anda
Anda
10.08.2006 17:16
Iveta, es daru gan uz 1L lieki 1tabletīti. Dalījos pieredzē vienā citā forumā, bet tur laikam uzskatīja ka esmu galīgi jukusi:) {rieks ka vēlvismaz kāda tā dara.
iveta
iveta
25.02.2006 11:46

Es pedejos gadus vairs nemocos ar sterilizeshanu, bet daru taa un gurki glabaajas ideaali.
Visu daru kaa tradicionaalai marineeshanai, bet sterilizeshanas vietaa uz 3 l burku ieberu 5 krievu ražojuma aspirina tabletes.Vaakoju ciet un pat ne iipashi labaa pagrabaa es tos saglabaaju liidz naakamai razai.
20.10.2005 17:51
Diezgan laba burku sterilizēšanas metode. Labi izmazgātas un kārtīgi izslaucītas burkas ar kakliņiem uz leju saliek gāzes cepeškrāsnī (tās nedrīkst saskarties). Ieslēdz cepeškrāsni uz 30 minūtēm un pēc izslēgšanas neatver vēl 20 minūtes. Vāciņus tikai novāra. Ja konservus karstus pilda tikko no cepeškrāsns izņemtā burciņā un aizvāko ar tikko novārītu vāciņu - stāv ļoti labi. Es izmantoju parastos aizskrūvējamos vāciņus.
13.10.2005 12:12
Paldies Mārai, Zanei un Aldim! Atradīšu nepieciešamo (bet negarantēju, ka pēc tam atradīšu pietiekami daudz laika, lai ar to visu nodarbotos -- :)))
mara
mara
13.10.2005 12:08
Receptēs ir burvīgas receptes skābēšanai, marinēšanai, sālīšanai utt.
Aldis Kundrats
Aldis Kundrats
12.10.2005 15:49
Pazaudeeju recepti... bet gurkjiem bija apm.(!) taa:
saliek 3L burkaa gurkjus kopaa ar garshvielaam, aplej ar siltu saalsuudeni un ljauj ruugt, ja nekljuudos kaadas 3 dienas.
tad skhidrumu nolej katlinjaa, pieber 1/2...1 tk maltus melnos piparus uz burku, drusku papildina ar uudeni, vaara, noputo. lej karstu uz gurkjiem un aizvaako.
sanaak pikanti marineeti gurkji ar dabiigo skaabumu bez etikja. (man ljoooti garshoja, jo man nepatiik etikjis)
12.10.2005 15:09
traukus protams kārtīgi izmazgāt,es tā daru ir sanācis o.k.uzrakstīšu kā es skābēju(ziemai)paņemu3l bukku,apakšā palieku nadaudz dilles,3lauru lapas,upeņu lapas,ķiršu lapas.tad kārtoju nomazgātus gurķus.uz 3l burku pielieku 1/2sīpola,tad burkā ar gurķiem uzberu 3ēd/ksāls un pārleju ar aukstu ūdeni.uzspiežu plastmasa vāciņu un atstāju burku uz nakti istabas temperatūrā.otrā dienā nesu uz pagrabu,ziemā ir garšīgi gurķīši!
Pievienot komentāru